Mijn monument is jouw monument

Open Monumentendagen 2021 in Stevensweert.

Na een jaar onderbreking vanwege de corona-epidemie is er dit jaar op 11 en 12 september weer een Open Monumentendag in de gemeente Maasgouw. Met het landelijke thema  “Mijn monument is jouw monument”  proberen we een zo breed mogelijk publiek te bereiken en een bezoek aan de monumenten zo laagdrempelig als mogelijk te maken. Monumenten die passen in dit thema zijn gebouwen waar mensen elkaar ontmoeten, waar zij met elkaar verhalen delen, waar zij in tijden van nood en zorgen of bescherming en steun vinden.

Musea

Tijdens de Open Monumentendagen zijn onderstaande musea geopend en gratis toegankelijk.

Het Binnenvaartmuseum is beide dagen geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Het Streekmuseum Stevensweert/ Ohé en Laak is zaterdag 11 september en zondag 12 september geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur.

 

Molen

Tijdens de Open Monumentendagen is de Hompesche molen, Molendijk 6, in Stevensweert
van 11:00 tot 17:00 uur geopend
en gratis toegankelijk voor iedereen.
In en bij de molen wordt uitleg gegeven tijdens uw bezoek. Er zijn molenaars aanwezig, die het maalwerk in werking stellen en uitleg geven over de geschiedenis van de betreffende molen. De molenaar van de Hompesche molen is alleen op zaterdag aanwezig. Hij zal het maalwerk in werking stellen en tekst en uitleg geven over de betekenis en de geschiedenis van deze bekende molen.
Een brochure van de molenfietsroute, die de drie historische molens van Maasgouw met elkaar verbindt, is bij elke molen zolang de voorraad strekt verkrijgbaar.


Verder organiseert de gidsengroep Stevensweert/Ohé en Laak twee keer per dag een wandeling vanaf de Hompesche molen naar het domein Walburg. De wandelingen zijn van 11:00 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 14:30 uur. Meer informatie hierover is te krijgen bij de infostand van Natuurmonumenten op de binnenplaats.

 

Kerken

Op 11 en 12 september zetten ook verschillende kerken hun deuren open:
Abdijkerk te Thorn,
Sint Gertrudiskerk te Maasbracht,
Protestants Kerkje te Stevensweert,
Sint Stephanuskerk te Stevensweert (alleen op zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur)
Onze Lieve Vrouw Geboortekerk te Ohé en Laak.

De kerken zijn gratis toegankelijk van 11:00 tot 17:00 uur.
De Abdijkerk is alleen op zaterdag geopend van 11:00 tot 16:30 uur.
In de opengestelde kerken is een boekje beschikbaar met fiets- en wandelroutes langs de kruisen en kapellen van de Parochiefederatie Maasbracht.

Kapellen

Tevens zijn de Rochuskapel en de Mariakapel (op de Brand) in Stevensweert geopend.
Deze kapellen zijn ook Rijksmonumenten.

Bronvermelding: Gemeente Maasgouw

Print Friendly, PDF & Email