Open Monumentendag bij de Hompesche Molen in Stevensweert

Tijdens de Open Monumentendagen opent Natuurmonumenten de deuren van haar cultuurhistorische gebouwen. Bij de Hompesche Molen in Stevensweert staan molenaars, boswachters en gidsen op zaterdag 12 september tussen 11.00 en 17.00 uur voor je klaar. Zij laten je graag deze rijke historische plek midden in het groen beleven. Je kunt je opgeven voor rondleidingen en wandelingen in kleine groepjes. Helemaal gratis. Vooraf aanmelden via de website is verplicht. https://www.natuurmonumenten.nl

Hier staan alle deelnemende locaties van Natuurmonumenten. Dit jaar staat het thema ‘Leermonument’ centraal. De verhalen die daarbij horen, komen aan bod tijdens excursies in onze landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien.

Rijke historie

Midden op het ‘Eiland in de Maas’ bij Stevensweert vind je de Hompesche Molen. Het 300 jaar oude rijksmonument is de hoogste stellingmolen in Limburg. In 1722 liet Graaf Reinaert Vincent van Hompesch  de 37 meter hoge molen bouwen pal in de zichtas van een van de lanen van ‘zijn’ kasteel Walburg in Ohé en Laak. Dat kasteel is al lange tijd verdwenen maar dit voorjaar zijn de contouren van het voormalige gebouw, de padenstructuur en de kasteeltuin weer zichtbaar gemaakt door onder andere de aanplant van groen. 

Het verhaal van de molen

Bij de Hompesche Molen zijn er op zaterdag van het Open Monumentenweekend elke 45 minuten rondleidingen in kleine groepjes. De molenaar neemt je daarbij mee naar de overloop. Dit is de plek waar hij de wieken van de windmolen in stelling kan brengen. Je kunt er genieten van een fraai uitzicht over drie landen, terwijl je meer komt te weten over de molen, de omgeving en wat zich vroeger op deze plek heeft afgespeeld. Beneden draait een film waarin de zandtovenaar het verhaal van de molen en de streek op een bijzondere manier in beeld brengt.

Het verhaal van Walburg

In de ochtend en de middag is het mogelijk om onder begeleiding van gidsen van Natuurmonumenten en het streekmuseum Stevenweert – Ohé en Laak een wandeling te maken vanaf de molen naar het voormalige kasteeldomein Walburg. Onderweg en op het terrein zelf word je getrakteerd op Walburgse verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat Graaf van Hompesch het kasteel in 1719 kocht en uitbouwde tot een luxe zomerverblijf met tuinen, grachten, enorme paardenstallen en wel 5 kamers voor zijn jachthonden. Vanaf de oprijlaan had de graaf perfect uitzicht op de door hem gebouwde Hompesche Molen.

Het verhaal van de Molenplas

Een bezoek aan de Hompesche Molen is niet af zonder ook van de natuur aan de tegenover gelegen Molenplas te proeven. Onze boswachters en gebiedsgidsen zijn daarom ook present om bezoekers wegwijs te maken en meer te vertellen. Bijvoorbeeld over de vaste bewoners van het natuurgebied, waaronder de kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden die het landschap ‘boetseren’. Maar ook de bever, vogels, vlinders en vele bloemen en kruiden voelen zich hier graag thuis. Heb je een vraag voor de boswachter? Kom langs bij de infostand!

Reserveren

Vanwege Corona vinden de rondleidingen in de molen en wandelingen naar Walburg en de Molenplas in kleine groepjes plaats. Vooraf aanmelden is verplicht en kan op deze website. (https://www.natuurmonumenten.nl) Wees er snel bij, want er is beperkt plaats en vol = vol. Het gezellige buitenterras van de horeca De Hompesche Molen en de speelnatuur van OERRR zijn toegankelijk voor iedereen. Wees dus van harte welkom voor een hapje of drankje. Graag tot dan!

Kun je die dag niet of heb je geen plekje weten te bemachtigen? Niet getreurd, want elke tweede en laatste zaterdagmiddag van de maand is de molenaar aan het werk bij de Hompesche Molen en geeft hij graag een woordje uitleg tijdens een rondleiding. 

Praktisch

Bij de Hompesche Molen is een ruime parkeerplaats. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn, omdat hier ook bezoekers aan natuurgebied Molenplas parkeren. Kom je uit de buurt? Kom dan waar mogelijk op de fiets of te voet.

Bronvermelding: https://www.gemeentemaasgouw.nl
                              https://www.natuurmonumenten.nl

Print Friendly, PDF & Email