Nieuw dak nodig op de Sint Stephanuskerk in Stevensweert

EEN NIEUW KERKDAK VOOR STEVENSWEERT

De kerk van Stevensweert is eigendom van de parochie, maar is tevens een rijksmonument. Dat betekent dat het kerkbestuur een verantwoordelijkheid draagt om het monument ook in stand te houden en tijdig restauratiewerkzaamheden te laten uitvoeren. Geregeld doet Monumentenwacht Limburg een onderzoek naar de staat van de kerken. Ook onze “huisarchitect” helpt ons om te zien welke werkzaamheden er dienen te gebeuren.
Uit onderzoek is gebleken dat de leidekking matig tot (zeer) slecht is de dakgoten sterk verweerd zijn de gootklossen door houtworm zijn aangetast.
Uiteraard willen wij graag de kerk behouden voor de parochianen, de inwoners van Stevensweert en de vele toeristen die jaarlijks het vestingstadje bezoeken. (Het naast de kerk gelegen Streekmuseum organiseert tal van rondleidingen in de kerk).
Daarnaast dienen op termijn ook nog schilderwerkzaamheden te worden verricht, maar prioriteit heeft het dak om lekkage en verdere aantasting door houtworm te voorkomen.
Wij willen er alles aan doen om de ruim 300 jaar oude kerk voor de toekomst veilig te stellen.
Inmiddels zijn wij in de fase dat de restauratieplannen van het dak zijn goedgekeurd door het bisdom Roermond. De kosten van de restauratiewerkzaamheden zullen ongeveer € 426.000 bedragen. De provincie Limburg hecht waarde aan het voortbestaan van onze kerk en heeft een bedrag van € 254.600 toegezegd. Van de gemeente Maasgouw verwachten we een toelage van ca. € 42.500. Er blijft dus een bedrag van ca € 129.000 over. Uiteraard proberen we bij diverse stichtingen subsidies te verkrijgen, maar er zal toch een aanzienlijk bedrag door de parochie moeten worden opgebracht. De kerk is uiteindelijk van de parochianen en wij hopen dan ook dat veel parochianen het kerkbestuur willen helpen om “hun” kerk te behouden voor de toekomst én voor de gemeenschap.
De werkzaamheden zullen wellicht nog voor de bouwvakvakantie beginnen.

Wilt u een bedrage geven voor de restauratie van het kerkdak, dan kunt u dat doen op rekeningnummer NL30 RABO 014 9501 153 van parochie H. Stepanus o.v.v. “gift kerkdak”.

Uw gift is fiscaal aftrekbaar!
Het kerkbestuur dankt u alvast.

Print Friendly, PDF & Email