Bestrijding processierups

De bladeren komen weer aan de bomen en dan verschijnen ook weer snel de eikenprocessierupsen. De gemeente Maasgouw spuit al jaren preventief en met succes tegen processierupsen. In Maasgouw valt de overlast de laatste jaren mee. Toch gaat de gemeente de bestrijding van de eikenprocessierups het komend jaar anders aanpakken, met ingang van begin mei. 

img

Ecologisch beheer 

De gemeente spuit al jaren niet meer in de Maasgouwse natuurgebieden. Kennelijk onderdrukken natuurlijke vijanden hier de processierupsen. Daarom heeft de gemeente de laatste jaren fors ingezet op het vergroten van biodiversiteit op alle gemeentelijke eigendommen. Gazons worden omgevormd naar kruidenrijke graslanden. Bermen worden gefaseerd gemaaid. Er worden steeds vaker kruidenmengsels gezaaid in plaats van graszaad. Natuurlijke vijanden van de processierups zoals gaasvliegen, sluipwespen en lieveheersbeestjes profiteren hiervan. Ook worden vogels en vleermuizen geholpen door het ophangen van vogelkooitjes en vleermuiskasten. 

Minder spuiten op proeflocaties

De gemeente Maasgouw wil niet eeuwig doorgaan met spuiten. Want ook al worden biologische middelen gebruikt, het zijn niet alleen processierupsen die hieraan doodgaan. Alle rupsen en overige insecten die op eiken leven gaan dood.
De tijd is rijp om het spuiten af te bouwen en dat gebeurt heel langzaam. Dit jaar wordt op de volgende locaties niet gespoten: 

Verlengde Oude Maasweg ( Stevensweert )
– Sluis Linne ( Osen )
– Megelsveldweg  ( Wessem )

Dit zijn allemaal locaties zonder fietsroutes met schoolgaande jeugd. En bovendien locaties bij natuurgebieden. De hoop is dat hier al voldoende natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Er zal nauwgezet worden gevolgd of de processierupsen niet alsnog hard gaan toeslaan langs deze lanen. Mocht dat het geval zijn, dan worden de nesten alsnog weggezogen. Mocht de proef slagen dan wordt volgend jaar mogelijk uitgebreid.

Bronvermelding: Delta Limburg
                              Gemeente Maasgouw 

Print Friendly, PDF & Email