Tentoonstelling “Mächtig und Stark”

 

Zondag 23 augustus sluit de unieke tijdelijke tentoonstelling “Mächtig und Stark”.
Als u nog niet in de gelegenheid bent geweest om deze te bezoeken, dan is dit uw laatste kans.
Wij hebben voor het eerst een avondopenstelling, namelijk op vrijdag 21 augustus.

U kunt dan reserveren voor bezoek om 20.00 uur of om 21.00 uur.
Zolang de voorraad strekt krijgen de bezoekers de gratis catalogus “Mächtig und Stark”.
Reservering tijdens de openingstijden van het museum op: 0475 550236.

De grensoverschrijdende tentoonstelling  “Mächtig und Stark”  is te zien, in het museum in Stevensweert en is een initiatief van de Stichting Peel-Maas-Niers. Zij heeft een selectie gemaakt van unieke kaarten van vestingen, vestingsteden en afbeeldingen van krijgskundige verwikkelingen in het gebied tussen Rijn en Maas van de 16e – 18e eeuw. Deze kaarten komen uit de nalatenschap van de jurist en boekdrukker Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis (1797-1872). Hij schonk meer dan 50.000 kaarten, topografische tekeningen en atlassen aan de Universiteitsbibliotheek van Leiden.
Uit deze verzameling zijn een 21 tal kaarten, betrekking hebbend op onze regio, geselecteerd. Van deze originele kaarten zijn grote banners gemaakt met begeleidende toelichting in het Nederlands en in het Duits. Naast belangrijke Duitse vestingplaatsen o.a.: Wesel, Rheinberg en Geldern, ook Limburgse vestingplaatsen als Venlo en Stevensweert. Er zijn over deze tentoonstelling een beperkt aantal brochures beschikbaar met Nederlandse en Duitse teksten.

De tentoonstelling wordt aangevuld met drie andere belangrijke collecties:
Ca. 25 originele kaarten uit een particuliere collectie, o.a. betrekking hebbend op de Belgische – Nederlandse – Duitse grensregio uit de 16e – 18e eeuw.
Boeken en documenten in bruikleen van het Limburgs Museum uit de collectie Schillings, o.a. over vestingwerken en krijgskunde.
Uit de collectie van museum Stevensweert / Ohé en Laak: enkele manuscript kaarten van het Eiland in de Maas.

 Meer informatie kunt u vinden op de site: www.museumstevensweert.nl

Print Friendly, PDF & Email