Al 20 jaar lang een goede samenwerking tussen boer en boswachter van Natuurmonumenten

Om te vergroten, klik op de foto
Om te vergroten, klik op de foto

Van links naar rechts: Frenk Janssen, Huub Joosten (beide Natuurmonumenten) en de boeren Ceril Verwijlen, Jacques Stassen, Frank en Henk Seegers, Edwin Kurstjens en Lei Vos (verenigd in Natuurbedrijf Eiland in de Maas). Foto van Bob Luijks.

Al 20 jaar samenwerking tussen boer en boswachter

In de Maasvallei werkt Natuurmonumenten al meer dan 20 jaar samen met Natuurbedrijf Eiland in de Maas: een samenwerkingsverband van vijf boeren uit de regio Stevensweert/Ohé en Laak. Zij helpen de boswachters bij het natuur- en kuddebeheer in het gebied.
Eén van de agrariërs is Jacques Stassen. “In de periode 1997-1998 was ik voorzitter van de lokale boerenbond. Het leek me een goed idee om de politiek in te gaan om onze belangen te behartigen. Natuurmonumenten verkreeg de gronden die ooit van ons (de boeren)waren. Ik vroeg me toen af of het mogelijk was iets voor Natuurmonumenten te betekenen, als aanvulling op onze inkomsten. En dat bleek mogelijk! In 2000 startten we de samenwerking met 5 deelnemende agrariërs. Nu ruim 20 jaar later zijn we nog steeds met nagenoeg hetzelfde groepje. Duidelijkheid van begin af aan, dat is volgens mij het sleutelwoord tot het succes.”

Voor Jacques is het nu tijd om het stokje over te dragen. Samen met de andere boeren binnen het Natuurbedrijf én de coördinatoren natuurbeheer bij Natuurmonumenten, kijkt hij terug op de jarenlange samenwerking én de uitdagingen voor de toekomst. Je leest het hele verhaal op de website van Natuurmonumenten.

Tekst: Bob Luijks

Bovenstaande foto van Huub Joosten (links) en Jacques Stassen (rechts) is gemaakt door Bob Luijks

Print Friendly, PDF & Email