Geen vervuilde Belgische grond in onze Maas of onze Maasplassen. Reageren kan nog!!!

Heeft u al gereageerd op onderstaand stuk? Nog niet? Hier staat de link om meer informatie te krijgen en te reageren.
De Gemeente Maasgouw zal contact opnemen met de Rijkswaterstaat, de Provincie Limburg en de gemeente Kinrooi om over deze kwestie te praten.

In elk geval: geen PFOS-gronden in onze Maasplas!

Geen PFOS-gronden in onze Maasplas!

Minister Demir heeft ondanks het arrest van de Raad van State een vergunning gegeven om 7 miljoen kubieke meter “vreemde gronden” in de Maasplas te storten. (HBVL 14/12/21) Als de vorige vergunning hiertoe niet vernietigd was door de Raad van State, was de kans zéér groot dat er vandaag grond met PFOS in onze Maas Lag. Minister Demir, u bevindt zich in recreatiegebied waar duizenden mensen gebruik maken van de Maas. Ik denk maar aan vissen, zeilen en zwemmen. Daarnaast wordt het water van de Maas gebruikt als irrigatie voor honderden landbouwbedrijven. Bij hevige regenval zoals afgelopen zomer heeft de Maas de ruimte nodig om haar water te kunnen afvoeren waar u nu bijna 3000 olympische zwembaden wil dumpen. U wil precies nog eens zo een verhaal schrijven zoals de recente waterellende in Wallonië. Wij zitten met een 1,8 Ha groot Elzenbroekbos wat deel uit maakt van het rivierpark Maasvallei. Deze is Europees beschermd. Wij willen hier nog jaren van genieten en dit kunnen overleveren aan de volgende generaties zonder mogelijke vervuiling en vernietiging door wateroverlast. Wij zeggen duidelijk “NEEN” tegen deze “vreemde gronden”. Ze horen hier niet thuis!

Waarom is het belangrijk?

Graag willen wij genieten van onze mooie regio. De fauna en flora die hier heerst zijn uniek. Alle kansen en mogelijkheden worden gecreëerd om natuur en recreatie hand in hand te laten gaan. We zitten met prachtig beschermde gebieden. Onze kinderen willen graag een duik nemen in onze Maasplassen, gaan er vissen of doen aan een of andere watersport. Ook onze landbouwers gebruiken het water van de Maas indien nodig. Graag zonder vervuilende stoffen, want wij eten deze groenten. Het is drinkwater voor vele dieren. Indien onze Maas het vele water moet slikken zoals om de zoveel jaar gebeurd, krijgt ze de mogelijkheid om het massa water hier te parkeren om meer ellende te voorkomen. We willen toch geen risico’s nemen een massa grond te dumpen die mogelijk ook nog vervuild is. Komaan mensen, stop dit politiek steekspel zodat we nog jaren met de Maas kunnen samenleven zoals dit al eeuwen is. Ze hebben de Schelde al genoeg vervuild. Niet hier!

Meer informatie of wilt u de petitie tekenen, ga dan naar: 1Limburg of als u de petitie wilt ondertekenen Kinrooi

Print Friendly, PDF & Email