Actueel nieuws

In het kader van 75 jaar bevrijding geeft de historische vereniging AMICI INSULAE een boek uit met als titel:

“75 JAAR BEVRIJDING – VERHALEN ROND DE OORLOG OP HET EILAND IN DE MAAS”

Over evacuatie, gevallen voor volk en vaderland, neergeschoten vliegtuigen, verhalen van verzet, bombardement van Montfort en ’t Reutje, over burgerslachtoffers, dagboeken en opstellen, unieke documenten en persoonlijke verhalen.


Wekenlang in dezelfde kleren: vuil, vies en stinken.
Onderweg waren we bang dat er weer granaten zouden vallen.
Engelse bommenwerper stort neer te Ohé en Laak.
Twee dagen per trein met 80 personen in een veewagon op weg naar Friesland.
Fluisterend gaat het door het dorp: ”de Grüne Polizei”.
De verzetslijn liep van Wessem, Maasbracht en Stevensweert naar bevrijd België.

 

– Uitgifte 21 december 2019 –

 

Voor verdere informatie betreffende het boek zie de website
www.amici-insulae.nl

 

 

 
 

Archeoroute met archeopunten in Stevensweert.

De speer voor het museum
Tegel bij het kanon

Wat is de Archeo Route?

De Archeo Route heeft tot doel om archeologische vindplaatsen in Limburg beter zichtbaar te maken en de verhalen te vertellen die schuil gaan achter deze vindplaatsen. Door de gehele provincie wordt hierdoor een lint aan archeologische vindplaatsen zichtbaar. Iedere vindplaats  heeft zijn eigen verhaal dat via een app beschikbaar is. Doel van het project is om archeologie een hip imago te geven en voor een groter publiek toegankelijk te maken.

Inhoudelijk bestaat het project uit 3 onderdelen;
WebsiteArcheorouteLimburg.nl dient als promotieplatform voor alle archeologische vindplaatsen.
App – Via een spelelement worden bezoekers naar de archeologische vindplaats geleid. Op locatie wordt dan via augmented reality het archeologische verhaal verteld.
Speer – Markeert als landmark de fysieke locatie.

Limburg Marketing is in opdracht van de provincie Limburg projectleider van de Archeo Route. De provincie stelt maar liefst tot 50% aan cofinanciering ter beschikking. Daardoor kan een gemeente voor een zeer gering bedrag archeologie zichtbaar en bereikbaar maken. De locatie wordt turn-key opgeleverd. 

Wat betekent dit voor Stevensweert?

In Stevensweert staat de speer voor het museum en een tegel ligt bij het kanon. Via de app wordt bij de speer door een archeoloog het verhaal verteld van het kasteel en de vesting. Bij de tegel wordt het verhaal verteld van de Kantharos.  Onthulling van beide archeopunten vindt plaats vrijdag 4 oktober om 11:00 uur met een korte plechtigheid in het Trefcentrum en ter plekke buiten.

——————————————————————————————————————–

 

Op 30 september zal de derde uitgave verschijnen van de “Stevenswee(r)tjes”. Heeft u zich gratis geabonneerd, dan krijgt u deze automatisch via uw mailadres.

Tijdens de zomermaanden juli en augustus zal hard gewerkt worden aan een verbetering en een grote verandering van deze site. We hopen in oktober alles afgerond te hebben, zodat u een betere site te zien krijgt.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°